БЪЛГАРСКИ БАГРИ ОЗАРИХА ЕВРОПЕЙСКИЯ ПАРЛАМЕНТ

« НачалоНовини

В началото на седмицата в Европейския парламент в Брюксел на специално събитие бяха представени картините на българските художници Деница Гацинска и Вили Николов. Изложбата продължи до днес, като към нея проявиха интерес много от посетитетлите на Европейския парламент, както и работещите в институцията. Евродепутатът Момчил Неков беше домакин на събитието в качеството си на член на Комисията по култура в ЕП.

Изложбата „Моята страна“ представи ярки сюжети от България през погледа на младите творци. „Желанието ми беше да покажа на Европа тези прекрасни картини, вдъхновени от България в цялата красота на природата, бита, фолклора и цветовете ѝ. Младите автори, които представихме са съумели да уловят и почерпят вдъхновение от тази красота и да ни предадат неповторима емоция от срещата с техните произведения.“, каза Момчил Неков и добави:  „Така искам да познават младите българи страната ни, в прелестта ѝ, така исках да я видят и останалите европейци, тази изложба ме накара да се почувствам горд със страната си и с нейните творци, още повече в година, когато български град е домакин на европейския културен календар за 2019 г. За мен беше чест да бъда домакин на такова събитие.“

Младата авторка Деница Гацинска казва за себе си, че се вдъхновява от водата и нейните стихии. В картините си преплита и българските шевици, които смята, че са азбуката на страната ни. Вили Николов, от своя страна, определя картините си като „прикзано сюрреалистични и повлияни от българския колорит“, те също представят фолклорни мотиви, а и приказни сюжети. Това е и свързващото звено в изложбата- България през призмата на автентичния фолклор и традиционните образи и пейзажи. 

Гости на откриването на изложбата бяха г-жа Валентина Найденова, директор на българското училище в Брюксел и евродепутатът от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите от Обединеното Кралство- Уаджид Хан, които изразиха своите положителни впечатления.

Деница Гацинска е правила изложби в Народното събрание в София, както и в няколко други български градове. Освен художник е и журналист. Вили Николов има над 20 изложби, а  притежатели на негови картини на са Нейно Величество кралица София от Испания, китайския нобелов лауреат Мо Ян, бившият испански премиер Хосе Мария Аснар, както и множество частни колекционери по целия свят.