ЕК ще помага на спортисти, търсещи нова кариера извън спорта

« НачалоКултура

„ЕК работи по рамка за качеството на услугите, свързани с двойната кариера на спортистите. Предварителните резултати относно минималните изисквания за тях ще бъдат готови до края на 2015 г.“ Така комисарят по културата, образованието, младежта и спорта Тибор Наврачич отговори на въпрос от българския евродепутат Момчил Неков относно последните развития около двойните кариери на спортистите в ЕС.

„Двойната кариера на спортистите и укрепващата здравето физическа активност са сред приоритетите на „Еразъм+“. За тях са предназначени 50% от бюджета на програмата за спорт за 2014 и 2015 г.“, допълни Наврачич. През 2012 г. Европейската комисия представи основни насоки за спрявяне с проблема, с който законодателните власти в страните-членки на ЕС ще трябва да съставят национални стратегии, а през 2017 г. ще бъде изготвен доклад за прилагането им.

Ситуацията с двойните кариери на спортистите придоби по-широка гласност едва през последните няколко години. „Младите спортисти в Европа често са изправени пред предизвикателството да съчетават спортната си кариера с образование и работа“, коментира Неков. От една страна те изпитват трудности да съчетават тренировките си с общо образование или професионално обучение. От друга, преходът към ново професионално амплоа след приключване на спортната им кариера се оказва доста труден, добави младият евродепутат.