Момчил Неков: Без подходяща закрила, части от европейското културно и историческо наследство може да изчезнат

« НачалоКултура

„Твърдо подкрепям въвеждането на единна система за закрила на географските указания за неселскостопански продукти. Трябва да сме с ясното съзнание, че съществен елемент от европейското историческо, културно и социално наследство може да бъде унищожен, ако продуктите с ГУ изчезнат поради липса на подходяща закрила“. Това заяви евродепутатът Момчил Неков по време на пленарната сесия на ЕП в Страсбург.

Според него позитивите от въвеждането на единна защита на европейско ниво са много - На първо място, това ще стимулира технологичното и икономическо развитие на определени райони в Европа и ще повиши броя на заетите в производството на традиционни стоки.

На второ място, популяризирането на местни  и регионални традиционни продукти е важно не само за осигуряването на справедливо заплащане на местните производители, но и за създаването на условия за развитие на устойчив културен туризъм.

Неков посочи също така, че съществува реален риск традиционни занаяти и методи на производство да изчезнат безвъзвратно, и призова Комисията да разработи и предложи в кратки срокове подходяща законодателна рамка.