Момчил Неков: Изграждането на предприемачески умения сред младите е ефективен начин за борба с младежката безработица

« НачалоКултура

На 24 март 2015г. в комисията по образование и култура на Европейския парламент се проведе дискусия относно необходимостта от изграждане на предприемачески умения сред младите като средство за борба с младежката безработица.

Евродепутат Момчил Неков, който взе участие в дебата, изрази мнението, че неформалното и самостоятелно образование и обучение, както и доброволческите дейности, имат значителен принос към изграждането на предприемачески умения и компетенции сред младите.

Момчил Неков се обяви против стереотипното разбиране, според което предприемаческите умения са необходими само на хората, които искат  се занимават с бизнес. "Предприемачеството развива най-вече умения като критично мислене, способност за работа в екип, самоувереност, инициативност и лидерство, които са жизнено необходими на младите хора, за да бъдат те по-добре подготвени не само за професионалния, но и за личния си живот" допълни той.

Евродепутатът социалист припомни,че един от най-важните източници на работни места в Европа са малките и средни предприятия и призова за включване на елементи на обучение по предприемачество във всички нива на образованието.

Видео от дебата в комисията по образование и култура на ЕП можете да видите тук.