Три филма се състезават за наградата на Европейския парламент

« НачалоКултура

Три филма се състезават за наградата на Европейския парламент
Три филма се състезават за наградата на Европейския парламент
Три филма: френският " Банда момичета"(режисьор Селин Сиама), словенският "Врагът на класа" ( режисьор Рок Бичек) и полско-датската продукция "Ида" (режисьор Павел Павликовски) достигнаха до финалната селекция на тазгодишния конкурс за филмовата награда ЛУКС на Европейския парламент.

По инициатива на комисията по култура и образование в ЕП, от 2007 година насам тази награда има за цел да подпомогне разпространението на европейски филми като поставя фокус върху основни социални и политически въпроси, залегнали в сърцевината на европейската интеграция.

И трите филма, достигнали до финалната селекция ще бъдат излъчени във всички държави членки, като ЕП ще плати те да бъдат субтитрирани на 24-те официални езика на ЕС.  Победителят, който ще бъде избран от евродепутатите ще и бъде адаптиран и за хора с визуални и слухови увреждания.

"Банда момичета" разказва за живота на четири девойки като поставя акцент  върху взаимоотношенията между момичетата и  болката на израстването, свързана с края на юношеството. Действието на филма "Ида" се развива в комунистическа Полша след Втората световна война като описва един от най-драматичните моменти от европейската история през призмата на лична човешка история. "Врагът на класа" ни потапя в микрокосмоса на един клас от елитна гимназия, където възниква конфликт между учител и ученици.

Тази година церемонията по присъждането на наградата ще се състои на 17 декември. През 2009, българският филм " Източни пиеси" от  Камен Калев стана лауреат на филмовата награда ЛУКС.