Българските земеделци и производители ще са в по-силна позиция при преговорите с Нова Зеландия и Австралия

« НачалоНовини

„Чувствителните сектори като мляко, овче месо и пчелни продукти да бъдат изключени от преговорния пакет за безмитен внос в ЕС от Нова Зеландия и Австралия. В такъв вид споразуменията с тези страни са приемливи за България и се радвам, че в земеделската комисия получих подкрепа за тази позиция.“ Това заяви Момчил Неков след гласуване на препоръката за преговори с двете държави вчера вечерта в Страсбург. Българският евродепутат е докладчик на своята политическа група за Нова Зеландия в ресорната комисия.

„Важно условие за успех в преговорния процес ще бъде и по-голям списък с продукти с географски означения, което означава, че можем да настояваме за включване на български продукти в тези споразумения -  като например нашите вина или други продукти, които скоро влизат в процедура по защита за географско означение у нас“ коментира още Момчил Неков. Географските означения са много важна част от преговорите с трети страни. За редица европейски страни те са ключово и задължително условие за приемането на каквото и да е споразумение с трети страни. Освен правна защита, с включване на географските означения се дава и видимост на уникални и традиционни европейски продукти.

В преговорите трябва да се отчете задължително и влиянието на Брекзит върху бъдещите отношения между Европейския съюз и Нова Зеландия. Към момента Нова Зеландия имат право на внос на 230 000 тона овче месо в ЕС. Близо 40% от тази квота се използва от Великобритания. „Когато Обединеното кралство напусне ЕС, това означава, че ако не се предоговорят тези условия, Нова Зеландия ще може да изнася тези количества към останалите държави членки. Това означава сектор Овцевъдство в ЕС да бъде под изключителен натиск. Не можем да позволим това. За това смятам, че изключването на сектора, трябва да бъде реално приложима мярка“ коментира още Момчил Неков.

Търговията на България с Нова Зеландия е все още скромна. Основните земеделски продукти търгувани през последните година включват агнешко, вина, вълна, карантия. Европейската комисия заяви желанието си за бързо приключване на преговорите по споразуменията с двете страни. Една от причините е опитът с подобни споразумения с Канада, САЩ и други страни, които отнемат години. Очаква се Европейският парламент да приеме резолюцията с препоръки относно преговорния мандат за споразумение с двете страни в края на октомври.