ЕС ще отпусне 500 млн. евро за земеделските производители, пострадали от руското ембарго

« НачалоЗемеделие

Европейският съюз ще отдели 500 млн. евро извънредна помощ за фермерите, пострадали от падналите изкупни цени, което частично се държи и на руското контраембарго върху млякото и месото.

"Комисията обявява днес цялостен пакет за подкрепа от 500 милиона евро. Това е силен и решителен отговор," заяви зам-председателят на Еврокомисията Юрки Катайнен в специално изявление. Решението бе взето на извънредно заседание на Съвета на земеделските министри на ЕС.

Самото заседание се проведе на фона на общоевропейската протестна акция срещу намаляването на изкупните цени. В нея участваха фермерите от всички страни на ЕС, включително и от България.

Демонстрацията с участието на минимум 5000 фермери и около 1000 трактора бе организирана то Европейската асоциация на земеделците (ABS).

Заради няколкото колони с трактори, които се движиха към центъра на Брюксел, движението в града бе парализирано. Полицията настоятелно напомняше на шофьорите да избягват пътуванията из града.

Властите са мобилизирали над 1000 полицаи за борба с безредиците. Периметърът около сградите на Еврокомисията, Европейския съвет и Европарламента е пълен с преносими заграждения от бодлива тел, зад която стоят силите на реда.

"Ние настояваме за справедлив изкупни цени, защото сегашните цени паднаха под себестойността на продукцията“, гласи становище на асоциацията. Средната изкупна цена за млякото в ЕС е примерно 19 цента на литър, но тя трябва да бъде минимум 35-40 цента, за да бъде производството рентабилно. В същото време в търговката мрежа в Белгия литър мляко надхвърля 60 цента.

Сериозни финансови трудности заради свръхпроизводството изпитват и европейските производители на свинско месо, които най-силно пострадаха от руското контраембарго.

Според Съюза на европейските фермери и аграрните кооперативи Copa-Cogeca европейските селскостопански производители са загубили от продоволственото ембарго на Русия 5,5 милиарда евро.

През август 2014 г. Русия ограничи вноса на храни от страните на ЕС, които ѝ бяха наложили ембарго заради украинския конфликт. Този юни санкциите бяха продължени с още една година.