Евродепутати по „стъпките на българското качество и вкус“

« НачалоНовини

Евродепутати от Италия, Германия, Белгия, Испания, Франция и Полша, които са членове на Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) към Европейския парламент (ЕП) ще бъдат на официално посещение в България между 29 и 31 октомври по покана на българските си колеги Момчил Неков и Владимир Уручев.

“От 2015 г. настоявам за посещение в България. Радвам се, че това ще стане факт, с което ще покажем, че България освен всичко друго, предлага качество и уникални продукти”, коментира Момчил Неков.

Работната им програмата включва срещи с министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов и представители на министерството. Среща с неправителствени организации от земеделския сектор. Членовете на  Комисията по земеделие и развитие на селските райони (AGRI) към ЕП ще се  срещнат и с български депутати, представители на ресорната комисия в Народното събрание.

Евродепутатите, ще имат възможност да се запознаят с различни производства на български традиционни и био продукти в страната. Те ще посетят стопанство за производство на биоплодове и зеленчуци, дестилерия за розово масло и масло от лавандула, пчелин над Калофер. Членовете на ЕП ще посетят винарска изба в Асеновград и ще имат възможност да дегустират български вина.

„Искаме да покажем на колегите традиционни български производства, да видят българското качество и усетят българския вкус“, каза още Неков.

Целта на работното посещение е да даде възможност на членовете на Комисията по земеделие и развитие на селските райони да се запознаят с опита и предизвикателствата, които срещат българските власти и земеделски производители във връзка с изпълнението на Общата селскостопанска политика на ЕС, както и техните позиции и предложения за бъдещото й развитие след 2020 г.

На 31 октомври 2018 г. от 13.00 ч. в Дома на Европа (ул. „Г. С. Раковски“ № 124) в София ще се състои пресконференция на членовете на Европейския парламент от Комисията по земеделиеи развитие на селските райони Чеслав Адам Шекерски, председател на комисията, Момчил Неков и Владимир Уручев.