Момчил Неков: Гласувах против СЕТА, защото не защитава националните ни интереси

« НачалоИзказвания

„Аз гласувах против СЕТА, защото не смятам, че тя е в интерес на България“. Това заяви Момчил Неков в пленарна зала след ратифицирането на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА). 

Години наред земеделието в страната се свива. С падането на вносните мита за Канада, българското производство най-вероятно само ще получи допълнителна конкуренция, дори за родния и европейския пазар. Сериозна част от продуктите с преходни квоти, например за телешко и свинско месо, са заплаха за тези сектори в България.

„Не на последно място, Канада е пети производител на ГМО храни в света. Европейската Комисия твърди, че канадските храни ще трябва да спазват европейското законодателство. Но това означава да се обозначават храните. Това не означава, че тези храни няма да бъдат разпространявани. Те ще бъдат разпространявани неограничено. И тези храни ще се купуват от най-бедните слоеве в Европа, включително от българи и български пенсионери“, обясни вота си евродепутатът Момчил Неков. 

След гласуването евродепутатът, член на Комисия по земеделие и развитие на селските райони, заяви, че анализи и изследвания показват, че се очаква задълбочаване на разликата във възнаграждението между квалифицираните и неквалифицираните работници, което пък ще доведе до социални напрежения.