Момчил Неков защитава родните пчелари от украинската конкуренция

« НачалоЗемеделие

Български пчелари се оплакаха, че заради евтиния, но некачествен мед от Украйна имат нереализирани продажби за миналата година и са притеснени от икономическия натиск.

От 1.1.2016 е в сила споразумение за свободна търговия с Украйна, според което някои украински продукти, включително и пчелен мед, могат да бъдат внасяни без мито в ЕС. Квотата за меда е 5 000 тона годишно. Европейската комисия предлага от тази година да се увеличи вноса на някои селскостопански продукти с 50 до 100%. За меда предвиденото увеличение е с 3 000 тона годишно. Това означава, че в близките години Украйна ще може да внася безмитно в ЕС 8 – 9 000 тона мед годишно.

Момчил Неков, подкрепен от румънски и френски евродепутати се противопостави на предложението за увеличаване на квотите и внесе поправка квотите да останат непроменени.

„Украйна е страна съсед на Европейския съюз и добрите съседски отношения на Съюза играят важна роля. Същевременно обаче, аз съм на мнение, че приоритет в нашата политика трябва да остане създаването и поддържането на добри условия за европейските земеделци.

Пчеларите в моята страна България сигнализират, че вносът от Украйна подкопава родното производство, като миналата година е имало хиляди тонове неизкупена продукция. Също така цената на крайния продукт е паднала с близо 25% на годишна база. В тази връзка не съм сигурен, че увеличаването на квотата за украинския внос е стъпка в правилната посока и разчитам на вашата подкрепа за изменение в предложения текст”. Това заяви евродепутатът Момчил Неков пред Комисията по земеделие и развитие на селските райони, аргументирайки внесената от него поправка квотата да не се увеличава.