Обезщетенията не стигат, търсят други фондове

« НачалоЗемеделие

Обезщетенията не стигат, търсят други фондове
Обезщетенията не стигат, търсят други фондове

Средствата за компенсиране на загубите на селските стопани от руското ембарго са недостатъчни и ЕС трябва спешно да намери нови източници на средства. Това мнение преобладаваше по време на изслушването в комисията по земеделие на Европейския парламент. Евродепутатите разговаряха със заместник генералния директор на дирекцията по земеделие на Европейската комисия Йоост Корте.

Забраната засяга износа на плодове и зеленчуци, на мляко и млечни продукти и на месо. Износът на тези стоки през миналата година е бил 11 милиарда евро. Русия е вторият по важност, след САЩ пазар на европейска селскостопанска продукция с:

  • 29% от износа на плодове и зеленчуци
  • 33% от износа на сирене
  • 28% от износа на масло

Макар да засяга близо 30% от износа, то това е само 1,7% от цялата продукция на ЕС на зеленчуци и плодове и 2,7% от произвежданото сирене.

След като Русия наложи забраната ЕС въведе схема за подпомагане на производителите на нектарини и праскови и на още 13 селскостопански продукти, но все още няма яснота за ефекта от защитните мерки. Средизменоморските култури не са в списъка,тъй като времето за събирането на реколтата още не е настъпило.

Страните членки са засегнати в различна степен от ембаргото. Финландия и балтийските държави са сред най-пострадалите, тъй като млечният им сектор зависи над 90% от износа за Русия. Холандия, Германия и Полша също разчитат на руските пазари, но според Европейската комисия, заради високите цени на млечните продукти, все още не са достигнати критични нива и не са необходими мерки за публична намеса. Ако се стигне дотам ЕС обмисля да финансира наемането на допълнителни  складови помещения за съхранение за масло и сирене, подпомагане производителите на обезмаслено мляко. От складовете ще могат да се възползват и количества, произведени по-късно, тъй като срокът е 210 дни (7 месеца).

Мерки все още не са предприети и за пазара на месо, тъй като той е по-слабо засегнат. Само 5% от износа на пилешко е към Русия. Москва наложи забрана върху свинското заради подозрения за заразяване на месото с африканска свинска треска по-рано тази година, така че допълнителни щети там няма. Една четвърт от пазара на телешко е с Русия, но ембаргото засега не се е отразила върху цените.

С несигурното бъдеще на износа на Изток, ЕС трябва да работи за премахване на търговските ограничения в търговията със САЩ и Турция, за да пласира продукцията си. Ще бъдат увеличени средствата за рекламиране на европейските селскостопански стоки за намирането на нови пазари. Ще започне прилагането на нови схеми за плодове и мляко в училищата. Европейската комисия планира целенасочено подпомагане на най-бедните фермери чрез  програмата за развитието на селските региони. Не се изключва и разрешаването на държавни помощи, особено в страните, позволяващи по-голяма гъвкавост.

Еврокомисията засега не планира задействането на кризисния резерв от 400 милиона евро. Финансирането на защитните мерки ще стане от европейския бюджет за 2015 г., тъй като нито един от разходите няма да бъде деклариран преди 16 октомври.

Според евродепутатите направеното от Европейската комисия е недостатъчно и не са покрити ключови сектори особено за средиземноморските страни. Членовете на земеделската комисия настояха да не бъдат предприемани наказателни процедури срещу млекопреработватели, които са надхвърлили квотите си заради повишения риск от фалити. Те смятат, че тъй като ембаргото е резултат от политически действия, компенсациите за фермерите не трябва да се ограничават само до бюджета на ОСП, а да се потърсят и други фондове, от които те да бъдат обезщетени за загубите си.