Повече заплахи отколкото възможности пред европейското земеделие в търговското споразумение със САЩ

« НачалоЗемеделие

Дебатът по възможностите и рисковете пред земеделския и хранително-вкусовия сектор в преговорите по споразумението за трансатлантическо партньорство и инвестиции между ЕС и САЩ вдига градус. Европейският парламент организира голяма конференция по темата тази седмица в Брюксел.

Всеобщо притеснение, че споразумението ще елиминира много нетарифни бариери, голяма част, от които служат като защитни механизми за европейското производство, така че премахването им ще създаде пряка конкуренция на европейските производители. Това само ще спомогне на големите американски компании да получат по-лесен достъп до целия европейски пазар.

Друго притеснение, споделено от редица браншови организации, е, че редица европейски стандарти ще трябва да бъдат занижени, за да бъдат европейското и американско производство съпоставими. Това би засегнало най-силно нормите за защита на околната среда, и за хуманно отношение към животните. В Европа употребата на химикали и други стимулиращи растежа вещества е много по-строго регулирана отколкото в САЩ.

Конкретни примери за това даде месопреработвателната индустрия. В момента не се внася телешко от САЩ, защото произвежданото там месо е с много по-голямо съдържание на хормони. При обработката пък на пилешко в Щатите се използва микробиологично третиране, което е забранено в Европа. Свинско също не се внася, защото в САЩ се използва хранителната добавка рактопамин, чиято цел е стимулиране на по-бърз растеж у свине и у едрия рогат добитък. Тя е забранена за използване в ЕС.

От друга страна, експертите твърдят, че американските плодове и зеленчуци, както и ядките отговарят на европейските стандарти за безопасност на храните.

Преобладаващата част от неправителствения сектор, както и някои браншови организации призовават евродепутатите да не подкрепят споразумение, което ще бъде в ущърб на интересите на европейския земеделец.

Преговорите по споразумението за трансатлантическо партньорство и инвестиции започнаха през юли 2013 г. В началото на октомври се проведе седмия кръг от преговори. Когато споразумението бъде договорено, Европейският парламент ще има последната дума по ратифицирането му, заедно с националните парламенти на държавите членки.