ЕК пред Момчил Неков: Безвизовият режим за американци може да отпадне

« НачалоПоследни новини

Безвизовият режим за американци в държави от ЕС може да отпадне. Това става ясно от отговор на Европейската комисия на въпрос на евродепутата Момчил Неков относно задължителните визи за българи, пътуващи за Съединените щати.

„Комисията ще реши до крайния срок — април 2015 г., дали да приеме временна мярка за спиране на освобождаването от изискването за виза за някои категории граждани на САЩ”, се казва още в позицията на ЕК.

В началото на февруари евродепутатът Момчил Неков отправи запитване до Комисията относно налагания от САЩ дискриминационен визов режим към българските граждани. Българите, заедно с гражданите на 4 други държави членки - Румъния, Полша, Кипър и Хърватия, все още имат нужда от визи за пътуване до САЩ. Според Момчил Неков, съществува опасност този въпрос да не бъде решен преди подписването на Трансталтантическото споразумение (ТПТИ).

Потвърждение на това даде и комисар Сесилия Малмстрьом, главният преговарящ по споразумението със САЩ, която поясни, че „обикновено краткосрочните визи не се разглеждат в търговските споразумения на ЕС. Въпреки това, липсата на реципрочност може да окаже въздействие върху движението на физически лица, предоставящи услуги. Комисията съзнава, че разглежданите въпроси са от чувствителен характер и поради това полага старание търговските отношения и/или преговорите за търговски споразумения да са съобразени с цялостните усилия както на европейско равнище, така и на равнището на съответните държави членки за възможно най-скорошното постигане на пълна визова реципрочност със САЩ".

Ако визовият въпрос не бъде решен преди влизането в сила на споразумението, българската икономика ще бъде подложена на двоен конкурентен натиск - от една страна от другите членки на ЕС, а от друга - САЩ. Това според Момчил Неков поставя страната ни в изключително неизгодна позиция и намирането на справедливо решение по въпроса трябва да е условие за българската ратификация на споразумението.

Европейският съвет потвърди на 20 март мандата, даден на Еврокомисията да завърши преговорите по ТПТИ до края на тази година. След това споразумението ще трябва да бъде одобрено както от Европейския парламент, така и от парламентите на всяка една от държавите членки.

В рамките на инициативите на ЕП Момчил Неков организира конференция в София относно ТПТИ. Събитието ще се състои този петък (3 април 2015 г.) от  10:30 ч. в „Домът на Европа“, ул. „Раковски“ № 124. Акцент ще бъдат преговорите по чувствителните теми Земеделие и Безопасност на храните, както и други аспекти от преговорния процес като визовата политика.

Пълният текст на запитването на Момчил Неков, както и отговорът от комисар Малмстрьом можете да прочетете тук: http://www.mnekov.eu/questions/nekov-pita-evrokomisiiata-za-vizite-za-sasht.html