Неков пита ЕК, дали ще отстъпи пред Вашингтон за качеството на храните в ТПТИ

« НачалоНовини

Евродепутатът от групата на социалистите и демократите Момчил Неков отправи питане до ЕК, свързано с изтеклата информация във връзка с преговорите за търговското споразумение ТПТИ, че Вашингтон не се интересува от безопасността на храните. В медиите бе разпространена информация, че на изискването на Европа за качеството на млякото САЩ са отговорили, че безопасността на храната не е критерий на който залагат. Поради тази причина евродепутатът от БСП попита Брюксел: "Дали Комисията смята да запази сега заложения брой от максимум 400 000 соматични клетки на милилитър при млечните продукти като максимална граница на присъствие, сигнализираща наличието на патогенни бактерии?" Според него важен е и въпросът как присъствието на различните нива на брой соматични клетки на милилитър в САЩ и ЕС би се отразило на ТПТИ при условие, че този праг според американските стандарти е 750 000? Момчил Неков пита също, дали Европейската комисия ще предложи млечните продукти да бъдат извадени от преговорния пакет, в случай че не се постигне споразумение по запазване на сегашните изисквания  в ЕС, което по същество означава отстъпление на Брюксел пред Вашингтон. 

Още в мотивите на въпросите, Неков се аргументира, че все повече европейските граждани изразяват притеснения от преговорите по споразумението за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции. Различни доклади и информации стават обществено достъпни, с позиции и становища на различни заинтересовани страни в САЩ и в Европейския съюз. В САЩ, в сектора на земеделието има редица практики, които не се прилагат в Европа от съображения за общественото здраве и здравето на животните.

Според евродепутатът от левицата Момчил Неков един от секторите, който изпитва сериозни трудности през последните години е млечният. „Редица национални и европейски организации от сектора изразяват притеснение за неговото бъдеще и състояние с оглед на преговорите по ТПТИ”, смята той.