ТПТИ: еврокомисар Малмстрьом защитава в ЕП клаузата за защита на инвеститорите

« НачалоПоследни новини

Комисар Сесилия Малмстрьом представи на 6 май в ЕП нови предложения за това как да бъде уредено решаването на спорове между инвеститори и държави в договаряното Трансатлантическо споразумение за търговия и инвестиции (ТПТИ) между ЕС и САЩ, включително създаването в бъдеще на постоянен международен арбитражен съд. Г-жа Малмстрьом отбеляза, че Комисията е приела много идеи на депутати, но се обяви против „изваждането въобще на международния арбитраж от ТПТИ“. Прочетете нашия обзор в Storify.

Докладчикът на ЕП по споразумението Бернд Ланге (С&Д, Германия) заяви по време за заседанието на комисията по международна търговия, че представеното от Комисията е „стъпка във вярна посока“, но „все още не отива достатъчно далече, за да възстанови общественото доверие по темата“.

Клаузата за защитата на инвеститорите се оказа един от спорните елементи в преговорите за споразумение между ЕС и САЩ, което трябва да доведе до създаването на най-голямата зона за свободна търговия в света. Текстът дава възможност на инвеститори да търсят международна защита от държави, които не изпълняват задълженията си.

Комисар Малмстрьом посочи в изложението си: „Ние искаме система, която да е по-ефективна, по-систематична, и, в крайна сметка, отговаряща в по-голяма степен на тревогите на европейските граждани.“

Г-н Ланге от своя страна поиска по-твърди ангажименти от Комисията в коментарите си: „Ние се нуждаем от уверения, че постоянният съд е ясно намерение, а не просто план за бъдещето“.

След заседанието с г-жа Малмстрьом депутати споделиха своите реакции. Годеливе Квистхауд-Ровол (ЕНП, Германия) заяви: „По принцип съм за арбитражна система, но тя не може да бъде системата, която познаваме от съществуващите договори“.