ТПТИ: какво следва след отлагането на дебата и гласуването в ЕП

« НачалоПоследни новини

Дебатът и гласуването на препоръките на ЕП относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) ще се проведат на друго пленарно заседание, след като големият брой предложения за изменения в текста накара председателя на Парламента Мартин Шулц да върне доклада за допълнително разглеждане в комисията по международна търговия. С гласуване в пленарна зала депутатите решиха да отложат и дискусията по темата. Какво означава всичко това и какво следва?

Решението за връщане на доклада в комисия се основава на член 175 от Правилника за дейността на ЕП. Той дава такава възможност, ако броят на предложенията за изменения и за разделно гласуване надхвърлят 50. В случая само предложенията за изменения са били над 100.

Докладчикът на ЕП и председател на комисията по международна търговия Бернд Ланге (С&Д, Германия) заяви след решението във вторник: „Ще използваме допълнителното време, за да работим за постигане на стабилно мнозинство за резолюцията за ТПТИ. ЕП може да излезе с твърдо послание към преговарящите по ТПТИ, само ако нашата резолюция бъде подкрепена от широко мнозинство“.

Отлагането на гласуването за ТПТИ не е първият път, в който се прилага член 175 от Правилника за дейността. При реформата на общата селскостопанска политика по силата на този член Парламентът гласува дали да се произнесе по предлаганите изменения или не.

В сряда сутрин депутатите гласуваха със 183 гласа „за“, 181 гласа „против“ и 37 въздържали се да отложат и дебата относно търговското споразумение между ЕС и САЩ. Това стана след разгорещена дискусия, в която депутати от различни политически групи се изказаха за и против отлагането.

Ролята на ЕП в ТПТИ

Европейската комисия представлява страните-членки при преговорите за всички споразумения за международна търговия, в това число и за ТПТИ.

Парламентът не участва пряко в преговорите, но не може да има окончателно споразумение без неговото одобрение. Парламентът трябва да каже „да“ или „не“ на крайния текст, но няма правомощия да изменя клаузите.

Като изготвя препоръки в процеса на преговори, както в случая с ТПТИ, ЕП има възможност да изпрати послание какво той би искал да види в споразумението.

Следващи стъпки

Докладът за ТПТИ сега се връща обратно в дневния ред на комисията по международна търговия, която трябва да реши дали предложенията за изменения и за разделно гласуване на текстове да бъдат подложени на гласуване в пленарна зала. Следващото заседание на комисията е на 15-16 юни.