Детският хор на БНР пее в Европейския парламент по покана на Момчил Неков

« НачалоНовини

Детският радиохор ще отправи Коледен поздрав към депутатите в Европейския парламент. Концертът е тази вечер. Домакин на събитието е българският евродепутат Момчил Неков.

Концертът е част от десетдневното турне в Белгия, по покана на генералния секретар на Федерацията на европейските хорове към Европейския съюз Жан-Пиер ван Авермаат. Талантливите български певци са избрани като посланици на българската култура и като ярки представители на постиженията на хоровото изпълнителско изкуство и нашата композиторска школа.

„С разнообразния репертоар, който сме подбрали, ще направим музикална обиколка на света, показвайки различните коледни традиции“, обясни диригентът Венеция Караманова. Ще бъдат представени творби на Моцарт, Христо Недялков - основател на хора, Добри Христов, Георги Попов, Петър Бояджиев, Стефан Рибаров, както и световни коледни евъргрийни.

По време на турнето певците от Детския радиохор ще имат срещи с българската общност. Те ще изнесат специален концерт и в българското училище „ П.K. Яворов“ в Брюксел.

За мен е чест и огромна радост да бъда домакин на Коледния концерт на детския радиохор, който повече от 50 години разнася славата на родината ни по света. Трябва да сме горди, че България има такива талантливи деца. „Длъжни сме да им осигурим условия да бъдат здрави, образовани и достойни българи“, каза Момчил Неков.