Евродепутат Момчил Неков дари книги на българското училище в Брюксел

« НачалоНовини

В навечерието на 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост, евродепутат Момчил Неков посети най-малките ученици  в българското училище в Брюксел „Пейо Яворов“. Той подари на училището, книгите „Българските празници и обичаи“, „Най-прочутите места в България“, „Какво е дала България на света“ и др. свързани с българските традиции и история, за да помнят и познават децата България.  

“Изключително важно е българските деца по света да знаят откъде идва народа ни и какви са културата и традициите ни.“ заяви Неков.

„Не за първи път посещавам училището и се радвам да видя тези деца, защото има родолюбиви родители, които държат наследниците им да знаят български и да познават България. Благодаря и на всички ентусиазирани учители от българското училище в Брюксел „Пейо Яворов“ за делото им, за това как приемат работата си и я превръщат в кауза, как дават на новите поколения заряда да търсят и помнят страната ни“, каза Момчил Неков.

Директорът на училището г-жа Валентина Найденова благодари на евродепутата, че отново отделя от времето си за тях, след като е бил първият евродепутат, който се е свързал с тях още в началото на мандата си. Имайки предвид, че училището се издържа със собствени средства и не разчита на държавна подкрепа, тя изказа благодарност на евродепутат Неков за подарените книги и подкрепата, която той им оказва. Найденова сподели пред него и проблемите, с които се сблъскват, и по-конкретно един от тях, че българската държава абдикира от образованието в чужбина, принуждавайки една институция, функционираща от над 25 години, да влиза в административни процедури за регистриране като асоциация.

„Като член на Комисията по култура и образование, а и в личен план съм ангажиран с проблемите на българското образование и на българската култура и смятам съхраняването им за своя кауза“, подчерта Неков. Според него най-важно е децата и  младите, които живеят в чужбина или са родени там, да бъдат стимулирани да познават българските, традиция, история и култура.