Европейският парламент награди доброволците от Варна

« НачалоНовини

Момчил Неков и директорът на центъра "Анастасия д-р Железкова" на церемонията за връчването на Европейската гражданска награда в Европейския парламент в Брюксел.
Момчил Неков и директорът на центъра "Анастасия д-р Железкова" на церемонията за връчването на Европейската гражданска награда в Европейския парламент в Брюксел.
Европейският парламент връчи почетна грамота на младите доброволци от Варна, които бяха избрани за европейски граждани на годината на церемония, проведена в сряда вечер в Брюксел.

"Въпреки кризата и възхода на евроскептицизма, европейските граждани продължават да отстояват европейските ценности и идеали", заяви вицепрезидентката на Парламента Силви Гийом.

От името на варненските младежи наградата прие директорът на Социалния учебно-професионален център "Анастасия д-р Железкова“ Пламен Петров.

Младежите в неравностойно положение бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в почистването на пострадалия от летните наводнения варненски квартал „Аспарухово”.

Евродепутатът от БСП Момчил Неков, който номинира възпитаниците на центъра за Европейската гражданска награда на Европейския парламент, заяви че макар, че доброволчеството е във възход в България, то е далеч от средните европейските стойности и се нуждае от допълнителна подкрепа от държавата, за да продължи да се развива.

Ето защо Момчил Неков, който е един от най-младите членове на Европейския парламент, подготвя проектозакон, който ще уреди правно всички аспекти на доброволния труд. Проектът ще бъде внесен чрез депутати от "БСП Лява България" в Народното събрание. Законът ще обхваща въпроси като осигуряването на доброволеца при извършването на доброволческата дейност; възстановяване на разходите му; застраховането му срещу злополука; обучение и квалификация на доброволците; зачитането на платен отпуск и трудов стаж за времето на извършване на доброволческата дейност; и др.

Момчил Неков заяви: "Гордея се с младите доброволци от Варна и с добрия имидж, който те създават за България като европейци на годината. Мирослав, един от тях ми написа, че "Една от най-великите тайни на живота е, че единственото нещо, което си заслужава да бъде правено, е това, което правим за другите". Вярвам в това".

47 граждани и организации от всички членки на ЕС получиха награда за гражданско поведение от Европейския парламент за 2014 г. Журналистът Христо Христов е другият български лауреат.

Фоторепортаж от награждаването ще намерите ТУК