„Момчил Неков е един от най-активните евродепутати“ смятат в Гоце Делчев

« НачалоНовини

Гоце Делчев стана поредната спирка от обиколката на евродепутата Момчил Неков, с която той цели да популяризира в цялата страна кампаниите „Приятели на българските съкровища“  на ННЕК ЮНЕСКО, „Да защитим българския вкус“ и инициативата за повишаване на дигиталните умения на гражданите.

На срещата с гоцеделчевци евродепутатът бе представен от председателя на младежкото обединение на БСП в региона Димитър Бояджиев като „един от най-активните евродепутати и приятел на града ни“. Повод за това е фактът, че само за година Момчил Неков организира в Европейския парламент три много сериозни инициативи. Една от тях е възможността за европейско патентоване на уникални български продукти. „Тя ще насърчи българския бизнес, който ще може да се разрасне, да открие нови работни места и да носи приходи за икономиката ни и чрез така популярния в света „кулинарен туризъм“, убеден е един от най-младите и активни евродепутати.

Друга мащабна инициатива на Неков е съвместният проект с ЮНЕСКО за дигитализация на българското културно и природно наследство. „Идеята е да се заснемат всички уникални места в България – паметници, исторически места, селища с техните обичаи, бит, облекла, храни. Всичко това да бъде качено в една интернет платформа, тя да се популяризира и така всеки турист да оставя парите си на хиляди места в България, защото страната ни не е само море и ски, а много повече. Затова съм амбициран да включа и всички местни забележителности и да направя много и за вашия край“, обеща на гоцеделчевци евродепутатът.

Момчил Неков сподели и за още една своя кауза – борбата срещу дискриминацията на България във визово отношение от страна на САЩ и Канада, където той вече постигна пробив. От половин година насам в заседания на ЕП, с позиции до Европейската комисия и медийни изяви, той не спира да алармира за това и да апелира за спазване на договореностите. Благодарение и на работата на Неков, наскоро Канада обеща да смекчи визовия режим за българи, а той се зарече пред гражданите на Гоце Делчев да доведе борбата си до край.

Следващата спирка в обиколката на Момчил Неков из България беше село Средна, където той, заедно с председателя на БСП – Гоце Делчев - Валери Сарандев и общински съветници от групата на социалистите бяха поканени на ежегодния събор. По традиция той се случва в първата неделя след Петковден, когато се отбелязва храмовият празник на църквата Света Неделя.