Момчил Неков: ЕК трябва да направи системата eCall безплатна

« НачалоНовини

ЕК да предвиди финансови инструменти, за да може услугата eCall да бъде безплатна и леснодостъпна за всички европейски граждани възможно най-скоро. За това призова евродепутатът Момчил Неков по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург.

Според него Европейската комисия трябва по-активно да популяризира тази услуга и то още преди влизането ѝ като задължителна за определени превозни средства през 2018 година.

Най-младият евродепутат-социалист припомни, че всяка година над 25 000 европейски граждани загиват по пътищата. "Нима трябва да допуснем до очакваното пълно приложение на системата през 2033 година да загинат още 380 000 души, за да бъде тази услуга повсеместна? И един загубен човешки живот на пътя е с един повече, отколкото можем да си позволим", заяви Неков.

Целта на инициативата е в превозните средства в Европа да бъдат въведени минимални функции, необходими за адекватно обработване на спешни повиквания при извънредни ситуации. В случай на тежко произшествие автоматично ще бъде изпращано спешно повикване (eCall) на номер 112.

Очаква се с въвеждането ѝ смъртните случай в резултат на ПТП да намалеят с до 10%, а времето за реакция от спешните екипи да намалее с 50% в селските и 60% в градските райони.