Момчил Неков: ФИФА има нужда от спешни структурни реформи

« НачалоНовини

Евродепутатът Момчил Неков призова за спешни структурни реформи във ФИФА, които да осигурят демократичен и прозрачен начин на управление, след грандиозния корупционен скандал, който разтресе футболната централа. По време на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, социалистът обърна внимание на мерките, които могат да се вземат на ниво ЕС, за да се преодолее проблема.

„Жизненоважно е и създаването на независим орган, който да следи за спазването на етичните норми. ФИФА трябва отново да заслужи доверието на хората и това минава през въвеждането на мандатност за членовете на Изпълнителния комитет и осигуряването на прозрачност на заплащанията на висшето ръководство“, каза Неков.

Според него скандалът вече е надхвърлил границите на футбола и е навлязъл в политическия спектър, и изрази опасение, че той ще се отрази неминуемо не само на професионалните футболни организации, но и на аматьорските клубове. Момчил Неков припомни, че едва 9 държави членки на ЕС са подписали Конвенцията на Съвета на Европа за манипулирането на спортните състезания.

Корупционният скандал избухна в края на май, когато 14 високопоставени лица във ФИФА бяха арестувани по обвинения за приемане на подкупи. Броени дни по-късно Сеп Блатер беше преизбран за президент на Световната футболна централа, но впоследствие подаде оставка.