Момчил Неков иска гаранции за неправителствения сектор от кандидат-комисаря Тибор Наврачич

« НачалоНовини

Момчил Неков поиска гаранции от кандидата за еврокомисар Тибор Наврачич, че няма да блокира програми и финансиране за неправителствените организации, след като встъпи в длъжност като комисар за образованието, културата, младежта и гражданството.

"Вие бяхте част от правителство, известно с  недобронамереното си отношение към някои неправителствени организации, работещи в Унгария. Бих искал да знам дали като комисар ще подкрепите подобни политики, които биха могли да блокират европейски законодателни инициативи и средства, отпускани на неправителствени организации за проекти, насочени към насърчаване и укрепване на европейското гражданство?", попита Неков по време на препитването на кандидата снощи в Европейския парламент.

Наврачич е външен министър и бивш министър на правосъдието в няколко кабинета на Виктор Орбан, който беше обект на остри критики от страна на европейските институции за недемократичните практики и ограничаващи основните права промени в конституцията на Унгария.
Наврачич заяви, че е "напълно отворен към работата с неправителствени организации" и че те са неотменна част от политическия процес. Той каза, че като правосъден министър е работил по няколко проекта с неправителствения сектор, включително по борбата с корупцията и за децата, жертви на престъпления.

Изслушването на Наврачич се проведе снощи в Брюксел пред парламентарните комисии по образование и култура, промишленост и изследвания и по петициите. Момчил Неков е член на първата.

Евродепутатите подложиха кандидата на задълбочен разпит за миналото му като правосъден и външен министър на няколко правителства на Виктор Орбан, подлагайки на съмнение разбиранията му за свобода на изразяване и на движение, работа с неправителствения сектор и спазване на основните права в ЕС. Решението на трите комисии дали ще одобрят кандидатурата на Наврачич ще стане ясно днес.