Момчил Неков номинира млади доброволци за европейци на годината

« НачалоНовини

"Европейски гражданин"
"Европейски гражданин"

Евродепутатът от БСП Момчил Неков номинира младежите от социалния учебен център "Анастасия д-р Железкова"  във Варна за европейски граждани на годината. Учениците от бяха сред първите доброволци, притекли се на помощ при наводнението в квартал "Аспарухово" през юни.

Наградата "Европейски гражданин" се присъжда всяка година от Европейския парламент за отстояване и разпространяване на европейските ценности.

"Наводненията в България взеха жертви и причиниха огромни материални щети, но те утвърдиха и един достоен за възхищение и следване феномен - доброволчеството", пише Неков в мотивите си.

Той  разказва, че хиляди доброволци, включително деца с увреждания, бежанци, представители на еврейската и ромската общност са помагали на нуждаещите се.

"Младежите в неравностойно положение от Социален учебно-професионален център  "Анастасия д-р Железкова" бяха най-малките и едни от най-активните доброволци, които се включиха в почистването. Тяхната самоотверженост и съпричастност са достойни за наградата "Европейски гражданин". Духът, който демонстрираха, са доказателство за основни ценности на нашата нация като взаимното уважение, приятелството и взаимопомощта. Показаха, че хора, които самите се нуждаят от помощ, с желание и настойчивост могат да помогнат на сънародници в беда, въпреки собствените си затруднения! Силно се надявам, че журито ще оцени достойното им дело, което ще стимулира укрепването на солидарността, съпричастността  и взаимопомощта като български и европейски добродетели", убеден е Неков.

Наградата на Европейския парламент е плакет на пленарната зала и няма материално изражение. Досега нейни носители от България са били поетът Валери Петров, корабният механик от лайнера "Конкордия" Петър Петров и д-р Милен Врабевски.