Момчил Неков: Образованието и бизнесът да спрат „изтичането на мозъци“ от България

« НачалоНовини

Евродепутатът от БСП участва в  конференцията „Да подготвим Европа за бъдещето – Дигитални умения за всички”, организирана от Националния младежки форум във Варна

„Скоростта на развитие на технологиите представлява предизвикателство за образователните системи, които трябва да се адаптират към новата реалност. В Комисията по образование и култура в ЕП, обръщаме особено внимание на нуждата от включване на новите технологии в процеса на обучение, както и на засилване на IT-обученията и насърчаването на дигиталните умения и цифровата грамотност сред младите хора. За кого ще бъдат полезни електронните услуги и правителство, когато само 34% от българите притежават основни дигитални умения?“ заяви Неков.

Според евродепутата от БСП, пропастта между това, което произвежда нашата образователна система, и това, от което бизнесът има нужда, е огромна. „Не можем да си позволим да бъдем в задните редици на технологично развитите държави, които инвестират най-вече в развитието на човешки капитал. Изключително важно е образованието и бизнесът да седнат на една маса и да работят заедно по-тясно, за да предвидим какви са нуждите на пазара на труда и бъдещето по този въпрос да бъде по-ясно. Ако искаме да спрем „изтичането на мозъци” от България, трябва да се погрижим да осигурим на днешното и идните поколения подходящи условия за развитие у нас”, категоричен бе Неков.

Над 100 експерти от България и чужбина участваха в тридневна конференция, посветена на насърчаването на дигиталната грамотност у младите хора с цел по-ефективно приобщаване и достъп до пазара на труда. Организатор на кръглата маса „Да подготвим Европа за бъдещето – Дигитални умения за всички” е Националният младежки форум, който събра във Варна експерти от различни области на социалните иновации и дигиталните технологии.