Момчил Неков пита Европейската комисия за визите за САЩ

« НачалоНовини

Евродепутатът от БСП Момчил Неков отправи писмен въпрос до Европейската комисия за визите, които САЩ изискват от европейски граждани, включително българските.

Той използва като повод течащите в момента преговори за Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ), за да поиска позицията на Комисията, която ги води от името на ЕС.

"Европейската комисия заяви, че гледа на ТПТИ като на възможност за отпадане на бариерите, ограничаващи търговията между САЩ и ЕС. За мен ограниченията за пътуване са такава бариера и аз искам Комисията да заяви дали споделя това мнение", поясни евродепутатът социалист.

Затова Неков отправя три въпроса: смята ли Европейската комисия, че визовата политика на САЩ към част от европейските граждани е дискриминационна, ще повдигне ли въпроса за отпадането на визите по време на преговорите и дали наличието на визов режим "не представлява реална опасност за нормалните икономически процеси в държавите, чиито граждани (включително бизнесмени) имат нужда от виза"?

В момента близо 75 милиона европейски граждани от 5 европейски членки, сред които българите, имат нужда от виза за пътуване в САЩ. Вашингтон прилага визов режим още спрямо гражданите на Румъния, Кипър, Полша и Хърватия.

Това е второ парламентарно питане за ТПТИ, отправено от Момчил Неков до Европейската комисия. В първото той иска позицията на преговорния екип за защитата на търговските марки на български продукти, регистрирани като географски указания и като хранителни продукти с традиционно специфичен характер в ЕС.