Момчил Неков: Политиците трябва да се сме по-близко до гражданите, а не да чакаме те да идват при нас

« НачалоНовини

Това заяви българският евродепутат на световния форум на Прогресивния алианс иницииран от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП в Брюксел

На заседанието на Прогресивния алианс в Европейския парламент, Момчил Неков бе панелист на конференция относно международното парламентарно сътрудничество. В рамките на форума той подчерта нуждата от засилване на съвместната работа между парламентаристите на световно ниво, защото предизвикателствата като глобалното затопляне, бежанската криза и тероризмът изкисват ангажимента на цялата световна общност.

По време на дискусиите с депутати от четири континента, се очерта и друг общ феномен - отдалечаването от политиката, което е повсеместно и тенденциозно. „Хората, и особено младите, се чувстват много отдалечени от света на политиката и политиците. Ние трябва да сме по-близко до тях, а не да очакваме те да ни търсят“ заяви младият български евродепутат. „Радвам се, че чрез своята работа и инициативи в България, аз успявам да съм близко до хората“ допълни Неков.

Момчил Неков участва в две национални инициативи целящи защита на българското. Кампанията му „Да защитим българския вкус“ е насочена към идентифицирането и защитата на  традиционни български храни и продукти, които имат потенциала за защита по европейските схеми за качество. Сред тях са Куртовският розов домат, Еленският бут, Странджанският чай, Смилянският фасул и други. В рамките на тази инициатива, партньор е българският клон на Слоу Фуд. Другата инициатива е насочена към дигитализирането на културното и историческото ни наследство. По тази програма „Приятели на българските съкровища 2016-2020“ на ННЕК ЮНЕСКО, в която Момчил Неков е патрон и благодетел, организацията, заедно с екип на евродепутата, ще посети и дигитализира паметници на културата и други културни, исторически и природни забележителности във всички български общини. Двете инициативи са насочени към представяне на България, създаване на местен поминък и защита и съхранение на българските традиционни храни и продукти.