Момчил Неков за 24 май: Днес всеки един от нас трябва да се гордее, че принадлежи към нация, оставила своя отпечатък в историята на Европа

« НачалоНовини

Славянската писменост е нашият културен белег, който пресича миналото, настоящето и бъдещето. Българските социалисти ще направят паметник на Св. Кирил и Методий в Европарламента

„24 май не е просто един от официалните празници. За мен, а и за много мои сънародници, това е най-съкровеният и най-българският празник! На днешната дата всеки един от нас трябва да се гордее с това, че принадлежи към нация, която е оставила своя отпечатък в историята на Европа“. С тези думи евродепутатът от БСП Момчил Неков откри организираната от него конференция в Брюксел „Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на общата европейска идентичност“. Той припомни, че благодарение на делото на светите братя Кирил и Методий, нашият народ разполага със собствена писменост. „България има древна история и е преживяла, както  моменти на величие и мощ, така и на слабост. Пет вековна тъмнина е покривала земите ни. Нашата духовност обаче е нещо, което не може да ни бъде отнето“, подчерта той. По неговите думи освен на духовността, 24 май е ден и на традицията, която ни сплотява и ни прави единни като народ. „Убеден съм, че честваме този празник повече от 200 години! Славянската писменост е нашият културен белег, който пресича миналото, настоящето и бъдещето“, допълни Неков.

На 24 май празнуваме азбуката, която сме дали на Европа и света

Българският евродепутат сподели тревожно наблюдение, което се е затвърдило от както работи в Европейския парламент. „Нашите сънародници, в това число и тези, които живеят в чужбина, не се гордеят с националната си принадлежност. Българите не се чувстват равни с останалите европейци и нямат самочувствие. А това не трябва да е така“, категоричен е той. Неков посочи, че може да не сме толкова развити и богати като западноевропейците, но със сигурност има за какво да се гордеем от това, че сме българи и днешният светъл празник е доказателство за това. „На 24 май празнуваме азбуката, която сме дали на Европа и света. Нашата писменост, фолклор и душевност са неизменна част от европейското културно-историческо наследство“, каза още евродепутатът от БСП. По думите му днешният ден е на славянската култура - обединяваща една голяма част от Нова Европа.

Конференцията „Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на общата европейска идентичност“ е разделена на две части. В първата акцент е животът и делото на светите братя Кирил и Методий и техният принос към европейското културно наследство. Втората част беше посветена на документалния филм „Светият град – Асеновград“, с автор журналистът Ангел Бончев. Темата на филма е  духовността, запазена през вековете, в този малък китен град. „Като член на Комисията по образование, култура, младеж и спорт, за мен е чест да представя в  Европейския парламент филм за историята на Асеновград, който спечели приза „Най-красив град в България“ за 2014 г.“, заяви Момчил Неков.

На конференцията беше и евродепутатът от БСП Илияна Йотова. Пред гостите тя сподели, че един от най-красивите й детски спомени е свързан именно с 24 май, когато стотици деца бяха по площадите на манифестация.

След това Неков откри и фотоизложба „България през моите очи“. Автори на уникалните снимки са ученици от 5 до 12 клас, а социалистът покани десет от най-добрите малки фотографи да посетят Брюксел. На откриването президентът на ПЕС Сеrгей Станишев заяви: Благодаря на Момчил Неков за тази прекрасна инициатива, както и на децата, които са отразили красотата на България. Радвам се, че това късче на наша духовност, ще бъде видяно от всички евродепутати и гости в Европарламента. Илияна Йотова обеща, че групата на българските социалисти ще организира направата на паметник на светите братя в Европарламента.

Гости на събитието бяха и посланик Димитър Цанчев, Мариу Лауристин зам.-председател на групата на Социалистите и демократите в ЕП, Валентина Найденова, директор на българското училище в Брюксел и Михаела Шойдрова, зам.-председател на Комисията по образование и култура в Европарламента.

Снимки от двете събития могат да бъдат разгледани на линковете по долу.

Изложба „България през моите очи“

Конференция „Мястото на българското културно-историческо наследство в изграждането на общата европейска идентичност“