Неков: Месото от уникалната за България Източнобалканска свиня е още една крачка по-близо до европейска защита за качество

« НачалоНовини

Българският продукт „месо от Източнобалканска свиня“, идентифициран в кампанията на евродепутата Момчил Неков „Да защитим българския вкус“ като потенциален кандидат за защита по европейските схеми за качество, е още една крачка по-близо до регистрация като български уникален продукт в европейската система. Това вече е факт, след публикуването на решение за изпълнение на Европейската комисия в Официалния вестник на ЕС в края на миналата седмица, който определя условията за износа на продукта към другите държави-членки на ЕС. От 2007 г. съществува забрана върху износа на месо от уникалната за България порода – Източнобалканска свиня, поради спецификата на отглеждане на животното.

Характерно за него е, че се отглежда на открито и на свободна паша в горските масиви на Източния Балкан. Това е естественият ареал на обитание на животното от над 2500 години. Характерно за породата е и специфичната ѝ паша от горска растителност вкл. няколко вида жълъди, благодарение на които се оформят и отличните вкусови качества на продукта, признати от видни родни и международни кулинари. Близо 70-80% от храната, животното си набавя само в планинските и полупланинските райони на Източна България – по-конкретно Източна Стара планина и Странджа. Това и движението на животните правят месото и продуктите от него с много полезни качества. Свинското от уникалната за страната ни и Източна България порода съдържа и висок процент ненаситени мастни киселини, които неутрализират влиянието на лошия холестерол и са полезни за сърдечно-съдовата система.

Свинята има много важна роля и за околната среда в районите, които обитава, защото животното помага за аерирането на почвата и също така обогатява нейния химичен състав. Ползите от традиционното пасищно свиневъдство на породата бяха представени на конференция, домакинствана от Неков в началото на септември в Брюксел. 

Месото от свинята е и задължителна съставка на "Смядовската луканка", която е произлязла и се е произвеждала в едноименния град в Шуменско – Смядово. Мечтата на част от свиневъдите, запазили поминъка дори през годините на административни предизвикателства, е да възродят производството на уникалната българска луканка отново там.

Месото от Източнобалканската свиня набира популярност благодарение на активната работа на Асоциация за развъждане и съхранение на Източнобалканската свиня. Продуктът е също така един от президиумите на българския клон на организацията Слоу Фуд, която е партньор на Момчил Неков в неговата кампания "Да защитим българския вкус". С тази национална инициатива младият депутат, член на комисията по земеделие към Европарламента, популяризира схемите за качество на ЕС. Към момента по тях са защитени само два родни продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло, за трети – странджанския манов мед, в момента тече първи етап на национално одобрение.