Неков представя български розов домат и други родни продукти в Брюксел

« НачалоНовини

На 6 септември – Деня на Съединението на България, евродепутатът Момчил Неков организира две събития, свързани с кампанията „Да защитим българския вкус“ - конференция и представяне на български традиционни продукти

Конференция „Намаляване на ефектите от промените в климата, чрез географските означения и европейските схеми за качество" ще започне от 9:30 часа в сградата на ЕП в Брюксел. На нея участниците ще научат за това как европейските схеми за качество могат да помогнат за запазване на биологичното разнообразие и да допринесат в борбата с глобалното затопляне. Брежанските кестени и уникалната за цяла Европа порода свине от Източния Балкан ще покажат това. Италианският опит със сирене Пармиджано Реджано също ще бъде представен на конференцията.

Български фолклорни ритми ще огласят площад „Люксембург" пред Европейския парламент от 12:30 часа. Фолклорна певческа група към Народно Читалище „Л. Каравелов – 1897“ – с. Куртово Конаре ще открие празника. На площада ще бъдат представени щандове с български продукти, които имат потенциал да бъдат регистрирани по европейските схеми за качество. Посетителите на ЕП и Брюксел ще могат да опитат Куртовски розов домат, Еленски бут, Странджански чай, Зелено сирене от Черни Вит, Навпавок от Разложко, Реселешки воден лук, а също така и сирене от българската местна порода Калоферска коза.

Конференцията и представянето на българските продукти се реализира в сътрудничество с българския клон на международната организация Слоу Фуд, който е партньор в кампанията на Неков „Да защитим българския вкус“.

По време на събитието интерес за посетителите ще бъде и „Селски мол" – концепция, развита от няколко читалища от област Габрово, както и дегустация на родни вина от Сухиндол.