Неков: училищата и университетите да въведат часове по предприемачество

« НачалоНовини

„Обучението по предприемачество трябва да бъде включено в учебното съдържание в основното, професионалното и висшето образование“. Това заяви най-младият евродепутат-социалист Момчил Неков по време на дискусия на тема "Овластяване на младите хора в политическите процеси", организирана от Националния младежки форум в Пловдив.

„За тази цел следва да се насърчи сътрудничеството и диалога между бизнеса, образователния сектор и младежките и студентски организации, с цел да се разработят учебни програми, които да въоръжат младите с необходимите умения“, заяви той.

Според него изграждането на предприемачески умения сред младите от най-ранна възраст е от първостепенно значение за справяне с младежката безработица. „Не трябва да забравяме, че един от най-важните източници на работни места в ЕС са малките и средни предприятия“, категоричен бе Неков.

„Обучението по предприемачество е сред инвестициите, които могат да имат най-висока възвращаемост за Европа. Изследванията показват, че при учениците, преминали обучение по предприемачество, вероятността да създадат предприятие на по-късен етап от живота си е от 3 до 6 пъти по-голяма, отколкото при тези, които не са преминали такова обучение“, допълни той.

Той коментира и възможностите пред младежите и младежките организации в рамките на програмата „Еразъм+“. За периода 2014-2020 г. тя има заложен бюджет от 14,7 млрд. евро и ще даде възможност на над 4 милиона европейци да учат, да придобият трудов опит и да работят като доброволци в чужбина.  На този етап обаче все още прекалено малко младежи се възползват от възможностите, които им се предоставят по програмата.

Повече информация за възможностите по „Еразъм+“ може да прочетете ТУК.