Неков към Борисов: Очаквам да отговорите за визите със САЩ, не да мълчите

« НачалоНовини

Преди близо месец отправих питане до премиера Бойко Борисов и външния министър Даниел Митов за позицията на правителството относно решението на ЕК да не въвежда визи за гражданите на САЩ и Канада, въпреки задължението й да го направи. Това заяви евродепутатът от БСП Момчил Неков в ефира на България он Еър. Той припомни, че на 12.04.2016 г. изтече срокът, в който трети страни, чиито граждани пътуват безвизово в ЕС, трябваше да премахнат визите за всички граждани на Съюза. Тъй като САЩ и Канада не са поели конкретен ангажимент за това, ЕК беше длъжна да предложи въвеждане на визи за 12 месеца за гражданите им. Той припомни, че Румъния реагира светкавично и заплаши, че няма да ратифицира Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (CETA) между ЕС и Канада заради отказа на Отава да отмени визовия режим за румънците, като и заради липсата на солидарност на ЕС към решаването на проблема.

Момчил Неков коментира, че до този момент българското правителство мълчи по въпроса. „Излиза, че премиерът не казва нищо по въпрос, който се отнася до всички българи“, категоричен е евродепутатът – социалист. „САЩ очакват от нас да подпишем ТПТИ, а когато издават визи ни избират, кой да получи и кой не“, каза още Момчил Неков.

Ще пострадат млеко и месопроизводителите ни.

По темата за търговското споразумение, евродепутатът от БСП заяви, че има реална опасност големите компании отвъд океана да убият едва кретащия у нас бизнес. „Най-тежко ще пострадат всички наши месо и млекопроизводители. Ще навлязат и ГМО продукти“, каза Момчил Неков. По думите му френският президент Франсоа Оланд е защитил интересите на местните производители, но в изказването му прави впечатление уговорката, че „за сега“ страната му ще гласува по-скоро с „не“ на търговското споразумение.

Много европейци може да останат без работа   

Евродепутатът Момчил Неков бе категоричен, че ако търговското споразумение със САЩ бъде подписано, има реална опасност в дългосрочен план, да бъдат закрити малки и средни предприятия и много  европейци да загубят работата си.