Настоящи и бъдещи мерки от страна на ЕК във връзка с ембаргото на РФ

« НачалоПитания

Руското ембарго засегна много европейски земеделски производители от дата на въвеждането му. Някои производители, включително от България, са успели да реализират продукцията си на руския пазар преди влизането в сила на забраната, съобразно специфичния вегетационен цикъл на културите. Руското ембарго в настощия си вид изтича на 06.08.2015.

1. Предвижда ли Комисията помощ за нереализируема продукция, която традиционно се изнася за руския пазар през периода до август месец (особено череши, вишни, праскови, домати и др.), в който забранната за внос в Руската федерация(РФ) е все още ефективна?

2. Каква информация има Европейската комисия относно продължаване или преустановяване на режима в сегашния му или потенциално изменен вид?

3. По време на международната зелена седмица в Брюксел г-н Ладислав Мико от ГД „Здравеопазване и защита на потребителите“ и г-н Сергей Данкверт, ръководителят на Федералната служба по санитарен и фитосанитарен надзор на РФ са объждали списък от храни, които могат да бъдат изключени от руското ембарго. Какви са последните развития в тази връзка?