Момчил Неков: Забраната за внос на клонирани животни е стъпка в правилната посока и в преговорите по ТПТИ

« НачалоИзказвания

„Ефективната забрана за вноса на клонирани животни и техните продукти е стъпка в правилната посока относно преговорите по международни споразумения като ТПТИ“, заяви евродепутатът Момчил Неков по време на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург във вторник.

Той допълни, че научните наблюдения до момента са показали, че клонирането има малка успеваемост и целият процес носи редица опасности както за потомството, така и за сурогатните майки. Според младия социалист не трябва да се допускат на европейския пазар стоки, която ще подкопаят доверието на гражданите в качеството на европейската селскостопанска продукция. Освен това мнозинството граждани на ЕС се противопоставят на този вид производство, и като единствените пряко избирани от тях участници в законодателните процеси, евродепутатите са длъжни да предават тяхната воля.

ЕП засили клаузите в първоначалното предложение на Комисията за забрана на клонирането на животни за селскостопански цели, като включи в него потомството на такива животни и продукти, произхождащи от тях, включително и вноса в ЕС от други страни. Решението бе одобрено с 529 гласа „за“, 120 гласа „против“ и 57 въздържали се.

Депутатите аргументираха разширяването на забраната с високата смъртност при процедурата за клониране, която поражда тревоги във връзка с отношението към животните и от етично естество. По правило клонираните животни не се създават, за да служат за производство за месо или мляко, а за да се използват за разплод, като тяхното потомство вече се използва за производство на храни. Затова според тях забраната трябва да покрива и клонирани ембриони, потомство на клонирани животни, зародишни продукти от клонирани животни и тяхното потомство, както и храни и фуражи от клонирани животни и от тяхното потомство.