Неков: Визията на Еврокомисията за бъдещето на ОСП не е добра за България

« НачалоНовини

„Европейската комисия не обещава изравняване на субсидиите в страните от Западна и от Източна Европа за периода 2021-2028 г. Това означава, че дори и след 20 години еврочленство българските фермери няма да бъдат третирани наравно с тези от другите страни.” Това коментира българският евродепутат Момчил Неков по обявената вчера следобяд визия на ЕК за бъдещето на земеделието и храните след 2020 г. 

От около месец в общественото пространство циркулира черновата на документа. В него Еврокомисията твърдеше, че „ОСП трябва да продължи намаляването на разликите в субсидиите по линията Изток-Запад”. В публикуваната комуникация вчера, ЕК смята, че „трябва да бъдат намалени разликите между държавите членки с помощта на ОСП. “Това е лош сигнал, защото липсва ангажимент към България, Румъния и другите държави от Централна и Източна Европа. Несправедливостта към тях ще продължава през идните поне още 10 години. Техниката, която се ползва у нас, е на западни цени, горивата и транспортните разходи са на западни цени, конкурираме се за същите пазари и потребители, но за западните производители ЕС дава една субсидия, а за нас - три пъти по-малко. Това ми споделят българските производители като се сравняват с гръцките си колеги например” заяви Момчил Неков след дискусията вчера.

Европейската комисия публикува своята визия за бъдещето на земеделието и храните след като проведе обществена консултация сред близо 322 000 заинтересовани страни - фермери и организации в ЕС. Очаква се комуникацията от тази седмица да бъде основата на законодателните предложения за ОСП, които ЕК ще предложи през втората половина на 2018 г.