Търговското споразумение със САЩ: възможности и предизвикателства

« НачалоКакво е ТПТИ?

През юли 2013 г. Европейската комисия започна преговори за сключване на споразумение между ЕС и САЩ за трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции, което би създало най-голямата зона за свободна търговия в света. Европейският парламент следи внимателно хода на преговорите, тъй като в крайна сметка ще трябва да даде одобрението си, за да влезе договорът в сила. Около споразумението има високи очаквания, но и много тревоги, и затова Парламентът настоява за прозрачност на процеса.

Надеждите са, че премахването на бариерите пред търговията и инвестициите ще създаде нови пазарни възможности и ще стимулира икономическия растеж и в Европа, и в САЩ.

В същото време в хода на преговорите всяка една от двете страни се опитва да защити своите интереси по най-добър начин. Това предизвиква въпроси за отражението на евентуално споразумение в области като здравните норми, финансовите услуги, морския транспорт, достъпа на малки фирми до пазара на обществени поръчки в САЩ и механизма за решаване на спорове между инвеститори и държави.

Европейският парламент подготвя свои препоръки, които ще изпратят на Комисията и на страните-членки ясно послание за гледната точка на депутатите относно хода на преговорите. Председателят на комисията по международна търговия Бернд Ланге (С&Д, Германия) е натоварен да подготви текста, който се очаква да бъде гласуван в пленарна зала през май 2015 г. Междувременно, парламентарните комисии организират изслушвания по засегнатите от споразумението въпроси.