Да защитим българския вкус: Куртовска капия

« НачалоБългарският вкус

Име на продукта: Куртовска капия

Сорт: Традиционен сорт пипер (Capsicumannuum L.) тип Капия, подходящ за производство на открито. Сортът е подходящ за средно ранно и късно производство. Продукцията е предназначена за консумация в прясно състояние и преработка (основно за печене, мариноване, пюрета, лютеница).

Географски регион: Сортът традиционно се отглежда в Пловдивско- Куртово Конаре, Ново село, Триводици и др. , в някои села в Пазарджишка обл., в села около Кърджали, Хасково и др.


Характеристики: Растението е високо около 50- 60 см. Вегетационният период до ботаническа зрелост е 140-150 дни. Плодовете са едри, висящи, дълги, двустранно сплеснати, тип капия. Повърхността им е гладка, гланцова, с две надлъжни вдлъбнатини.

Плодовете са едри, висящи, дву- и триръби, с дължина 12-15 см и средна маса 75-80 гр. Цветът на чушката е наситенозелен и тъмночервен. Месестата част е крехка. Сладка, сочна, с приятен аромат

История и добро име:

По местни предания Дядо Александър (Александър Димитров) от Куртово Конаре е пренесъл семена  на пипер от Унгария и вследствие от кръстосване на пипер от няколко сорта се е получила и Куртовската капия, която впоследствие е селектирана и има подобрения в институт „Марица” – Пловдив. През 1894 г. в мелницата на Дядо Александър е смлян първият килограм червен пипер не само в селото, а и в страната.

Засаждането на по-високодобивни сортове, но с по-лоши вкусови качества (особено при консервиране) –„Сръбска капия”, „Турска капия”и пр. в близост до насаждения от „Куртовска капия” води до получаване на хибридни семена, което застрашава чистотата на сорта.

През последните десетина години Куртовският розов домат започва да се отглежда от все повече стопани и с търговска цел. От 2009 г. до днес в селото се организира Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, познат и като „Куртово Конаре Фест“ – празник, който представя многопластовата култура на селото като поставя в центъра местните кулинарни традиции. Наред с богатата културна програма на празника, неговите посетители могат да се насладят на кулинарните умения на местните майсторици на лютеници. Всяка година след оспорвана конкуренция се избира и „Царица на лютеницата“. Празникът постепенно разпространява славата на вкусните плодове и зеленчуци от Куртово Конаре и се превръща в своебразно място, където гостите могат да си ги закупят в прясно състояние или пък да си поръчат зимнина на жените в селото. Стартира електронен магазин, от който всеки може да се сдобие с пресни плодове и зеленчуци или пък с приготвени от жените лютеници, туршии, мармалади, сладка и други. Лютеницата от Куртово Конаре се приготвя по традиционна местна рецепта в основата на която са Куртовският розов домат и Куртовската капия. Вкусът разбира се отразява предпочитанията на всяка домакиня, а напоследък и желанията на потребители не само от цяла България, но и от чужбина.