Да защитим българския вкус: Куртовски розов домат

« НачалоБългарският вкус

Име на продукта: Куртовски розов домат

Сорт: Куртовският розов домат представлява едър до много едър домат (Solanumlycopersicum L.) с наситено розов цвят. Продукцията е предназначена за прясна консумация, но става  и за консервиране. Куртовските розови домати са основна съставка на лютениците, приготвяни в района по различни местни рецепти.

Географски регион: Сортът се отглежда в Куртово Конаре и съседните села - Ново село, Йоаким Груево, Триводици  - т. нар. Кричимско поле на Горнотракийската низина. Кричимското поле се намира в западната част на климатичния район „Източна и Средна България“. Тези селища попадат в община Стамболийски. Обхващат се и селищата от съседната община: Пазарджик – Хаджиево, Черногорово,  Огняново.  Районът е равнинен с богата земеделска история и е един от най-известните със зеленчукопроизвото си в България.

Характеристики: Сортът е директен, индетерминантен (с неограничен растеж). Растението е много мощно. Достига до 2 м височина. Стъблото е добре облистено. Листата са доматен тип, светли, двойноперести, със слабо до средно дълбоко нарязани листни петури. Съцветията се залагат през три листа. На цветна китка се залагат 1-4 плода.

Плодовете са с неправилна закръглено-сферична форма, леко сплеснати, средно оребрени. Много едри, средно тегло – 300-500 г, като има и единични екземпляри с тегло над 1 кг. , средно твърди, плътни, непукливи. Плодовете при узряване са равномерно и интензивно розови. На вкус доматите са сладки, сочни, с приятен доматен аромат и отлични вкусови качества.

Сравнение на сухото вещество на Куртовския розов домат с други български сортове розови домати показва, че сухото вещество при първите е 6.5 Re (%), докато при сорт „Розово сърце” сухото вещество е 5.2%, т.е. разликата е около 20% в полза на Куртовския розов домат.

Производство: Семената за Куртовски розови домати се селектират и събират от местните стопани. Избират се най-здравите и добре узрели домати, обикновено от второто съцветие, от които се взема семето за посадъчен материал. Наблюдава се и размяна на семена като се следи строго за сортовата принадлежност.

Куртовският розов домат задължително се отглежда чрез гъст и пикиран разсад. Семената се засяват през втората половина на февруари (за отглеждане в полиетиленови парници – през януари) – 2,5-3,0 г/ кв.м. Всеки стопанин сам отглежда разсада си. Възможно е да се наблюдава размяна на разсад между отделните стопани.

Преди години, когато не е имало полиетиленови и стъклени оранжерии, местните хора са въвели иновативен метод за по-ранно производство – отглеждане в парници – специални дървени конструкции, издигнати над земята и запълнени с тор, слама  и пръст и покрити със стъклени рамки. Методът не се ползва поне от 20г., поради въвеждане на нови методи и  ползване на полиетиленови парници и отопляне с електричество.

Поддържа се температура 24-26 градуса и въздушна влажност 85% чрез оросяване. Семената поникват за 5-7 дни. При поява на котиледоните се поддържа дневна температура 15-16 градуса и нощна- 12-13 градуса. Понижава се и влажността на почвата до 65-70%. След 7 дни температурата  се повишава до 16-20 градуса дневна и 14-16 градуса – нощна. Ако има „изтегляне“ на разсада (прекомерно удължаване на стъблата), доматите се подсипват с почвена смеска до котиледоните, което води до допълнително образуване на корени.

Пикирането започва при образуване на първа двойка същински листа и зачатъци на втората двойка / кръстосване/. Всяко растение се поставя в пластмасов съд с диаметър – 10 см, пълен с торфо-перлитна или обеззаразена торо-почвена смес. Дълбочината на пикирането е 0,5-0,7 см от котиледонните листа. Смеската се уплътнява и полива с хладка вода.

Подходящи почви за това производство са  дълбоките, влагоемни, добре дренирани  и с добра структура почви, запасени с хранителни вещества. Подготовката на почвата започва от есента – след прибиране на предшественика се прави дисковане.  Есенната оран се прави на 25-30 см. През пролетта се бранува и бразди.

През вегетационния период доматените посеви редовно се окопават, поливат и се води борба срещу  болести, неприятели и плевели. Извършват се 2-3 ръчни окопавания/ при възможност 2-4 – механизирани/. Първото окопаване се извършва след прихващане на растенията. Могат да се правят подхранвания с оборска тор, с отвара от коприва и др. Доматите се берат ръчно – в кофи или касетки – обикновено от края на месец юни до края на октомври.

Обикновено от 1000 кв.м се получава добив 4500 – 6000 кг , докато от други сортове добивът е над 10000 кг от 1000 кв.м, което определя и по-високата цена на „Куртовски розов домат“, но е и основната причина, подтикваща към измами. През последните години се наблюдава значително по-нисък добив – 2500- 3000кг., което се дължи на промяна в климатичните условия и инвазия на вредители. Опаковането на място допринася да се съхрани репутацията на продукта.

В прясно състояние продуктът се пуска за продажба под формата на самостоятелни плодове, поставени в опаковки. Продуктът се подрежда максимум на два реда и в опаковки, които не превишават 15 кг.

История и добро име: През 1896 г., в Куртово Конаре се отглеждат първите ранни червени домати в България, пренесени от Цариград, благодарение на Александър Димитров, наричан от местните - Дядо Александър. Легендата разказва, че е пренесъл доматеното семе в бастуна си. Същият е известен с приноса си в стопанската история на България. В Куртово Конаре е смлян първият килограм червен пипер, отгледани са първите фъстъци в България, първите райски ябълки  и др. В селото се намира и царската резиденция „Кричим”, построена от Цар Фердинанд и разширена от Цар Борис 3. И двамата са известни със своите изследователски страсти и внасянето на растения от други места. Така например, смята се, че и семето на розовия домат е внесено през 30-те години на 20 век от градинари в резиденция” Кричим”. През 1934-1935 г. са се осъществявали пътувания до Австрия и Унгария с цел обогатяване на парка и стопанството към резиденцията. От това време се появяват първите райски ябълки и първите розови домати в България. Обслужващият персонал в резиденцията са били хора от Куртово Конаре, които са започнали да ги отглеждат за лична консумация в своите дворове и постепенно този сорт се е разпространил в селото и околностите. От средата на 30-те години, Куртово Конаре е едно от местата, в които екипът на акад. Христо Даскалов е работил на терен. /През 1932 г. акад. Хр. Даскалов е назначен за директор на Опитната станция по зеленчукопроизводство и оризарство в Пловдив (сега - Институт по зеленчукови култури “Марица”), където работи в продължение на 15 години – до 1946 г. През този период той се посвещава основно на зеленчукопроизводството, генетиката и селекцията, и постига най-забележителните си научни постижения. Не случайно този период се счита за един от най-плодотворните в неговия творчески живот./

В екипа на акад. Даскалов, като гл. асистент в онези години, е работил и проф. Милко Йорданов /днес на 94г./, който си спомня за розовите домати в Куртово Конаре. Проф. Милко Йорданов, известен като доайенът в селекцията на домати, на по-късен етап – 1960-те години, отново работи на терен и в Куртово Конаре, откъдето събира семена от розовия домат. „Имахме розов едър домат, който се пазеше в генната банка на Института по генетични ресурси в Садово", разказва той. Розовият домат присъства и в спомените на най-възрастните жители на Куртово Конаре и се предава от поколение на поколение.

През последните десетина години Куртовският розов домат започва да се отглежда от все повече стопани и с търговска цел. От 2009 г. до днес в селото се организира Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти, познат и като „Куртово Конаре Фест“ – празник, който представя многопластовата култура на селото като поставя в центъра местните кулинарни традиции. Наред с богатата културна програма на празника, неговите посетители могат да се насладят на кулинарните умения на местните майсторици на лютеници. Всяка година след оспорвана конкуренция се избира и „Царица на лютеницата“. Празникът постепенно разпространява славата на вкусните плодове и зеленчуци от Куртово Конаре и се превръща в своебразно място, където гостите могат да си ги закупят в прясно състояние или пък да си поръчат зимнина на жените в селото. Стартира електронен магазин, от който всеки може да се сдобие с пресни плодове и зеленчуци или пък с приготвени от жените лютеници, туршии, мармалади, сладка и други. Лютеницата от Куртово Конаре се приготвя по традиционна местна рецепта в основата на която са Куртовският розов домат и Куртовската капия. Вкусът разбира се отразява предпочитанията на всяка домакиня, а напоследък и желанията на потребители не само от цяла България, но и от чужбина.