Момчил Неков: Фолклорът и традициите формират националната ни култура

« НачалоНовини

 „Днес страдаме от разединение и липса на вяра. И все пак аз вярвам, че докато в България има хора като кметицата г-жа Юрганчева, като всички нас, които сме се събрали тук, за да отпразнуваме този празник на българщината, е жива и надеждата, че ще превърнем страната си в развиваща се, мирна и успешна държава“. Това заяви евродепутатът Момчил Неков при откриването на фолклорния фестивал „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра“ в гоцеделчевското село Баня.

На среща със симпатизанти беше обърнато внимание на нуждата от национална стратегия за минералните води. Коментира се и докладът за развитие на планинските райони, по който Неков е съдокладчик в земеделската комисия на Европейския парламент. От своя страна евродепутатът призова хората да определят кои традиционни местни продукти и храни биха могли да кандидатстват по европейските схеми за качество и да получат Защитено наименование. Неков им обеща подкрепа чрез своята кампания „Да защитим българския вкус“.

Евродепутатът беше гост и на традиционния Куртово Конаре Фест. На среща с производители отново беше коментирана кампанията „Да защитим българския вкус“. Чрез тази кампания преди няколко месеца куртовският розов започна подготовката за защита по европейските схеми за качество като Защитено географско указание и Защитено наименование за произход.

Неков ще инициира среща и с млекопроизводители, за да обсъдят промените в Закона за марките и географските означения. Те предвиждат да отпадне международната защитата по лисабонската спогодба на българските географски означения „българско кисело мляко“, „българско бяло саламурено сирене“ и „български кашакавал“. „Как ще защитим българското кисело мляко, например, ако то стане защитено наименование на гърците. Има механизми, които другите страни използват успешно. И ние трябва да се възползваме от тях“, коментира евродепутатът.

През 2015 г. българският евродепутат стартира кампания, целяща идентифициране на български храни и селскостопански продукти, които могат да бъдат защитени по европейските схеми за качество. Идентифицирани продукти включват „Месо от източнобалканска свиня“, „Еленски бут“, „Смилянски фасул“, „Куртовски розов домат“, „Странджански чай“, „Брежански кестен“, „Реселешки воден лук“, „Садовски фъстък“ и други. Тези схеми дават механизъм за видимост, защита от имитации и злоупотреби и са широко познати в ЕС.