Наводненията - от мястото на събитията

« НачалоУ дома

Веднага след поредицата тежки наводнения, засегнали различни части на страната през лятото на 2014 г., Момчил Неков се свърза с кметовете и областните управители, за да поиска от тях информация за щетите.

"Получих над 100 отговора. В последствие се оказа, че част от пораженията, които са били нанесени не са били отразени в апликацията, с която българското правителство кандидатства за обезщетения чрез европейския фонд "Солидарност", заяви Неков.

В отговора от правителството, получен през ноември, се дават уверения, че пропуснатите населени места са приложени към документите, с които бе кандидатствано в Брюксел.

Над 100 страници писма от представителите на местните власти бяха получени на адреса на евродепутата от БСП в резултат на неговата инициатива да сглоби картината на бедствията. През август и септември те бяха изпратени на служебното правителство, за да се запознае то с тях. Неков изрази надежда, че инициативата му ще улесни работата на кабинета по подготовката на заявката за компенсация.

"В писмото си до регионалния министър Екатерина Захариева настоях правителството да се заеме приоритетно и с елиминирането на рисковете и за потенциално засегнатите граждани. Защото не само тези, които трябва да вдигат наново къщите си и да събират покъщнина, пострадаха, макар че техните грижи са най-големи. Много повече са тези, които могат да пострадат от евентуално разпространение на зарази и епидемии. В пробите от питейната вода се установиха отклонения от изискванията за качеството ѝ по микробиологични показатели. Ние, като представители на институциите, сме отговорни да създадат условия за възстановяването на нормалния живот в пострадалите райони", убеден е Неков.

Той добави, че не приема обвиненията, че превишава правомощията си, ангажирайки се с помощ на засегнатите региони: "Президентът и евродепутатите, са единствените, които според българското законодателство, се избират мажоритарно от избирателите, и в този смисъл няма теми, които да са извън техния интерес. Важните неща за хората, са важни за мен. Това, което ги тревожи, тревожи и мен. Онова, което не знаят или не разбират, за мен е задължение да го обясня, да им дам информацията, която им е нужна."

На 10 октомври Европейската комисия предложи 10,5 млн. евро обезщетение за областите София-област, Бургас, Кюстендил, Монтана, Пловдив, Хасково и Ямбол. Искането за щетите от Мизия беше изпратено по-късно и все още се разглежда.

Веднага след обявяване на предложението на Еврокомисията българският евродепутат изпрати питане до Европейската комисия относно начина, по който е изчислен размерът на компенсациите, тъй като те се оказаха, по-малко от огласените от служебното правителство очаквания.  Тъй като България за първи път кандидатства по фонд "Солидарност" Неков се интересува и дали цялата заявена от България сума е призната, както и дали в европейският бюджет тези средства са вече планирани, така че да бъдат изплатени веднага.

"Сега процедурата е в Европейския парламент. Тъй като парламентът контролира изразходването на бюджета на ЕС, всички български евродепутати, имаме задължение да убедим колегите си, че европейската солидарност е нужна и чакана от българите в този труден за тях момент, и да осигурим бързото минаване през парламента на решението", смята Неков.

Българите биха ни простили, ако бъркаме, но не и ако бездействаме, категоричен е най-младият български евродепутат.