Момчил Неков: Бизнесът у нас стратегически ще подкрепи български качествени храни

« НачалоНовини

Прясно месо от Източнобалканска свиня и Куртовски розов домат ще кандидатстват за защита на географското означение по схемите за качество на Европейския съюз. Освен това те влизат в търговската листа на Метро България. Продуктите бяха представени днес пред медиите и обществеността.

„Към този момент България има само два защитени продукта – горнооряховският суджук и българското розово масло. В процес на получаване на защита е и трети – странджанският манов мед. Вярвам, че можем да върнем престижа на България като страна, за която качествената и хубава храна може да стане отново запазена марка. По тази причина, преди две години, стартирах кампания „Да защитим българския вкус“, която да помогне това да се промени. В сътрудничество с българския клон на организацията Слоу Фуд, бяха идентифицирани няколко десетки продукта, които имат този потенциал“, съобщи евродепутатът Момчил Неков.

Европейските схеми за качество са механизъм, който дава защита на производители в определени географски региони. Те получават по-голяма видимост и защита срещу злоупотреба с доброто име на продукта, произлязъл, създаден или съхранен в съответния регион. Промоционалните програми на ЕС за 2017 г. са с бюджет близо 12 милиона евро.

„Днес поставяме основите на следващата естествена стъпка в развитието на тези продукти, а именно, реализирането им на пазара. Радвам се, че наш партньор е Метро България. Вярвам, че те могат да предложат на производителите подкрепата и присъствието, което ще стимулира увеличаването на производството. А това, от своя страна, ще повиши и стойността на труда на производителите“, заяви Неков.