Неков: Има реален риск за ловния туризъм и за отглеждането на Източнобалканската свиня у нас, Еврокомисията да задели средства за борба с опасната чума по дивите свине

« НачалоЗемеделие

Българският евродепутат Момчил Неков призова Европейската комисия в бюджета си за 2018 да предвиди допълнителни средства за превантивни действия срещу разпространението на африканската чума по свинете. Заболяването засяга основно популациите от диви свине, но заплахата е сериозна и за свинете, които се отглеждат пасищно. „Загубите за ловния сектор, както и за отглеждането на полудивите породи като Източнобалканската свиня у нас могат да бъдат много сериозни, за това са необходими превантивни действия на възможно най-ранен етап“. Това коментира Неков, който е член на Комисията по земеделие и развитие на селските райони от групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Предложението на българския евродепутат беше подкрепено и от евродепутати от Румъния и от Унгария, в които опасността от чумата към момента е по-голяма. „Обръщам се с призив и към Европейската комисия и към новоназначения министър на земеделието, храните и горите на България за конкретни мерки в сектора, защото България ще има реални икономически загуби, ако заболяването достигне нашите граници.“ През 2015 година Европейската комисия прие стратегия за борба с Африканската чума по свинете, която съдържа препоръки за намаляване разпространението на болестта. Държавите членки обаче са тези, които трябва да предприемат мерки за справяне с болестта. „В България и в други държави от Източна Европа има ръст на дивите прасета през последните две десетилетия, заради възможностите за развитие на ловния туризъм. Именно тези животни са предпочитан обект на обстрел. Ако не се вземат навреме мерки обаче целият сектор у нас, който носи милиони левове печалба, ще пострада много сериозно. Засегнато ще бъде и отглеждането на уникалната за страната Източнобалканска свиня, от която се правят редица месни специалитети. Породата се отглежда пасищно в горите, затова е много важно средата ѝ да бъде предпазена от болестта. Сега е време за действия“, заяви Неков.

През 2016-та година, както и през 2015-та, ловният туризъм носи приходи от над 6 милиона лева. За сравнение - през 2014 г. приходите са били 4,1 милиона лева, а година по-рано 3,9 милиона. Секторът показва стабилен ръст, а България е станала една от предпочитаните дестинации за ловен туризъм в Европа. Миналата година по линия на организирания ловен туризъм у нас са ловували 4 690 ловци, като около 40% от тях са чужденци основно от Германия, Италия, Испания и Франция.

Темата за Африканската чума по свинете ще бъде обсъждана утре на Съвета по земеделие и рибарство в Брюксел. Това става по предложение на Полша, която е имала няколко случая на заразени животни. Засегнати са също така Литва, Латвия и Естония.