Неков търси подкрепа в ЕС срещу визовата дискриминация на САЩ към българите

« НачалоНовини

Евродепутът от БСП от Групата на социалистите и демократите Момчил Неков стартира инициатива за събиране на подписи за Писмена декларация в ЕП относно постигането на пълна визова реципрочност със Съединените американски щати. Инициативата му вече е подкрепена от евродепутати от Румъния, Хърватия, Полша, Кипър. Това са и държавите, обект на визова дискриминация от страна на САЩ.

Авторите на декларацията имат 90 дни, в рамките на които, ако съберат подкрепата на поне половината евродепутати - 376, декларацията се препраща от ЕП до адресата.

С тази инициатива Момчил Неков призовава целия ЕП за подкрепа да спре визовата дискриминация спрямо България. Евродепутатът от БСП отправя призив към ЕК и Съвета да се увеличи политическият натиск върху САЩ за отпадането на визите.

Неков следи темата от началото на мандата. Той изпрати въпрос до ЕК относно случая през април, като Комисията вече със седмици се бави с отговора. Според него това е много ключов етап, от който трябва да зависи националната позиция относно ратифицирането. „Не може да има преговори между неравни партньори.  Визовият режим е предпоставка за икономическа дискриминация и ограничение“, категоричен е българският евродепутат.

Припомняме, че Комисията подаде жалба в Съда на Европейския съюз срещу регламента, изкискващ от нея да предложи механизъм за въвеждане на визи за граждани на трети страни, ако няма реципрочност. Съдът потвърди на 16.07.2015 г. това нейно задължение, от което произтича и нуждата до 12.04.2016 г. да предложи въвеждането на въпросните визи. Комисията не изпълни това решение, с което на практика абдикира от прилагане на собственото си законодателство, което от своя страна е в интерес за България.